Gezond(heid) op het werk
Gezond(heid) op het werk: tips & tricks
Voor ik zelfstandig werd, heb ik 7 jaar lang een kantoorjob uitgeoefend. Na één jaar kreeg ik last van mijn rug, schouders en nek, was het in de namiddag moeilijk om mijn focus te behouden en ging ik vaak met hoofdpijn naar huis. Ik ontdekte dat ik toch wel een aantal dingen anders moest aanpakken.
- Drink voldoende water. Ik beperkte mijn koffieverbruik tot max. drie tassen per dag en schakelde over naar kruidenthee's en vruchtenthee's. Ik probeerde gedurende mijn dag één liter water te drinken. Maak water leuk om te drinken door er bijvoorbeeld schijfjes citroen, sinaasappel, gember, munt bij te voegen.
- Beweging. Ik vond het tijdens mijn kantoorjob heel moeilijk om voldoende te bewegen. Regelmatig naar de kopiemachine te lopen, eens iets gaan vragen aan een collega (tips die ik kreeg van mijn kinesist), was voor mij niet voldoende. Ik had het geluk een uur pauze te kunnen nemen en vaak probeerde ik een collega te overhalen om in een park of een leuk plaatsje in de buurt ( bij mooi weer) te gaan lunchen. Vaak maakte ik in mijn pauze een wandeling, dat deed zoveel deugd en ik kon mij in de namiddag véél beter focussen.
- Gezonde lunch. Ja uiteraard, alleen is dat niet altijd even gemakkelijk. ’s Morgens is er vaak weinig tijd om een gezonde lunch te maken om mee te nemen. Bedrijfrestaurants bieden niet altijd luchtige en lichte maaltijden aan en broodjes zijn ook geen gezond alternatief. Mijn tip? Doe aan foodpreppen. Ik maakte de zondag of de maandag mijn lunches klaar voor de komende dagen. Ik maakte soep, wat niet veel werk is en boordevol groentjes zit en een aantal salades klaar voor de komende dagen. Dat neemt een uurtje van je tijd in beslag en je heb voor de komende dagen iedere keer een gezonde lunch mee naar het werk. Op het werk haalden we soms ook met de collega’s een gezonde maaltijd af. Kijk in je buurt wat er voorhanden is, er zijn steeds meer eetzaken die voor gezonde voeding staan en betaalbaar zijn.
- Gezonde bedrijfscatering. Er wordt heel vaak bij seminaries, vergaderingen, cursussen en andere bedrijfsontmoetingen naar broodjes gegrepen als lunch. Ook bij ons werd er regelmatig broodjes voorzien terwijl er zoveel alternatieven waren. De hoofdzetel was naast een soepbar gelegen en nooit werd er aan gedacht om maaltijdsoepen te bestellen. Probeer de verantwoordelijke van de catering bij jou op het werk te overhalen om een gezond alternatief te voorzien. Zoals ik al eerder zei maaltijdsoepen bijvoorbeeld of een saladebuffet als lunch, een gezond ontbijt of een brunch….Er zijn de laatste jaren steeds meer en meer cateringszaken met een gezond concept die betaalbaar zijn.
- Gezonde tussendoortjes. Schaf die snoepautomaat op het werk af en zorg voor gezonde alternatieven. Vraag in de plaats om wekelijks fruitmanden te plaatsen. Neem gezonde tussendoortjes mee naar het werk. Bananenbrood, noten, snackgroentjes met wat tzatziki of een andere spread, een smoothie. Dit kan je allemaal vooraf maken en vergt niet veel tijd. Ik maakte bijvoorbeeld 2 bananenbroden, sneed ze in plakje en vroor ze in. Zo had ik iedere keer wel een gezond tussendoortje om mee te nemen naar het werk.
- Ontzorg jezelf ( en je gezin). Na een lange werkdag heb je vaak geen zin meer om boodschappen te gaan doen of om een gezonde maaltijd klaar te maken. Je bent moe en eigenlijk wil je het liefst iets doen om je te ontspannen. Maak het je dan gemakkelijk en haal een gezonde maaltijd af. In mijn zaak heb ik een formule ontwikkeld waarbij je met je collega's maaltijden kan bestellen die in de namiddag afgezet worden op het werk om mee te nemen naar huis. Je hoeft niet meer naar een winkel rijden of ergens te stoppen, gewoon thuiskomen al dan niet opwarmen en een (h)eerlijke gezonde maaltijd nuttigen. Geen gedoe, geen afwas, gewoon gemakkelijk! Nog een tip? Vraag aan je werkgever als extralegaal voordeel om een tegemoetkoming te voorzien.